Edep Nedir?

Edep: İnceliktir.

Yontula Yontula Şekil Alan Bir Odunun Sonunda Muazzam Bir Esere Dönüşmesi Gibidir. Hatta Gibisi De, Fazladır.

Kainat Öyle Bir İncelikle Süslenmiştir Ki, Onun Sahibi Her Zerreyi Sanki Hz. İns-an’ın Yaşamına Özet Halde Yaratmıştır. Yani Kısaca Özetlemek Gerekirse Hayatı Tüm Canlıları İle Gözlemlersek Kendi Yaşantımızın Hallerini Görebilir; Örnek ve İbret Olarak Tespit Edebiliriz.

Bu Sözümüzü Havada Bırakmamak ve İspat Etmek Adına Örneklendirirsek;

Bir Odunun Ustası Elinde Yontula Yontula Nasıl Bir İşlemeli Sandığa Dönüştüğünü Düşünelim. (burada ek olarak belirtelim ki, Usta ve Odunun kalitesi ne kadar değerlidir; bu da, sizin takdirinizdedir.) Yani Yontulmak: Şekil Almak, İncelmektir. Ustanın ve Odunun Kalitesi Ortaya Çıkan Eserin Değerini Gösterir. (Her Usta Usta Değil; Her Odun Da, Odun Değildir.) Kalite Farkı Muhakkak Vardır.

Demek Oluyor Ki, İncelmekle Kalite Ortaya Çıkmaktadır. Buna Nicesini Örnek Verebiliriz. Madde Dünyasına Bakarsak; Derinlere İne İne Altın Bulunur Lakin Ustası Elinde O Altın Parçası Nice Değerli Esere Dönüşür ve Ademin Zevkine Sunulur. Bir Elmas Parçası Da, Böyledir. İşlenmemiş, El Değmemiş, Ustası Elinde Şekil Almamış Bir Elmas Parmağa Yüzük Olarak Takılmaz. Sonuç Olarak Daha Çok Örnek Verebiliriz Lakin Arife Çok Söz Ayıp Olur Diyerek Anlatmak İstediğimizin Anlaşıldığını Düşünüyoruz.

İşte Adem De, Böyledir. Görünen Yani Bedeni Madde Dünyasıdır; Görünmeyen Manevi Hali De, İç Kainatıdır. İkisi Birbirine Sımsıkı Bağlanmıştır. Bu Yüzden İki Taraflı Eğitim ve Terbiye ŞARTTIR! Hem Fiziken Hem De, Manevi Olarak Bir Ustanın Elinde Şekillenmesi Elzemdir. Aksi Halde Sokakta Ki, Çakıl Taşından Farkı Kalmaz.

Öyle Ya Da, Böyle Bir Usta Elinde Şekillenmesi Kaçınılmaz Olan Maddenin Değeri; Sonunda Ortaya Çıkan Eserin Verdiği Tad İle Takdir Görür.

Burada Atlanılmaması Gereken Önemli Bir Konu İse; Hiç Bir Maddenin Ustasız Yani Kendi Başına Yontulması, İşlenmesi, Eğitilmesi (adına ne derseniz değin) Mümkün Değildir. Belki Ademin Kendi Çabası İle Kendi Kendini Eğitmesi Mümkündür Lakin Bu Hem Zaman Kaybı Hem De, Yetersizliği Doğurabilir. Tam Olmak İçin Bir Usta Elinde Şekil Almak (kibirli akıllar içinse bu şekil almayı değiştirelim ve bir kılavuz diyelim) Yani Bir Kılavuza İhtiyacı Vardır.

Demek Oluyor Ki, Madde Yani Bir Odun Parçasını Yerde Görsek Çok Önemsemeyiz. Lakin Aynı Odunun Usta Elinde Şekil Alıp; Değerli Bir Nesneye Dönüşüp, Size Hediye Edilmesi Önem Kazanır. İşte Ademin Yaşamı Da, Böyledir. Sokakta, Uluorta Gördüğümüz Adem (odun) Eğer Ustası Elinde Yontulmamış (eğitilmemiş) İse Zaten Her Hali İle Kabalığından, Sözünden, Dilinden, Hal ve Hareketlerinden Ne Halde Olduğunu Anlarız, Anlıyoruz Da.

Sonuç Olarak Şu Çıkıyor Ki, Hepimizin Görünen Kısmı Ademdir. Ancak Bir Ustanın Elinde Yontula Yontula Şekil Alan, İncelen, Edeplenen Adem İse: İNS-AN Olmaktadır. İncele İncele Ademin Kaba Tarafı İnsanlaşır ve Edep Sahibi Olur. Bunu Anlamamak, Görmemek İmkansızdır. Şöyle Ki, Yerde Elmas Bir Yüzük Görsek Hemen İlgimizi Çeker Değil Mi? Nerede, Ne Zaman, Nasıl Gördüğümüzün Önemi Yoktur. İşlenmiş, Şekil Almış Her Zerre Değer Kazanır ve Görülür. Aynı Ademin İnsanlık Yolculuğu Gibi.

İşte İns-an Olmak Bu Kadar Değerlidir. Çünkü Her Şeyden Üstün ve Sahip Olarak Yaratılan Ademin Kendi Makamına Gelmesi ve Sahiplik Edebilmesi İçin Gene Bir Sahip (usta) Elinde Şekil Alması ve Eğitilmesi Elzemdir.

Belki Lafı Çok Uzattık Anlatmak İstediğimizi Çok Dolandırdık Lakin İsteriz ve Arzu Ederiz Ki, Edep Konusu Tam Olarak İDRAK Edilsin. Boşluk Kalmasın Akıllarda.

Edep Bu Yüzden Adem İçin OLMAZSA OLMAZDIR! Aksi Halde Şu An Ki, Yaşadığımız Yaşamın Hali İle Karşılaşır, Kendimizi Çıkmazlarda Buluruz. Sebep Şudur Ki, Tüm Adem Adeta Bir Zincirle Birbirine Bağlıdır. En Uzağından En Yakına Kadar. Bağımsızlık Bu Konuda Yoktur. Bu Sebeple Yapılan Her Yanlış Bir Başka Yanlışı Doğurur. Elbet Her Koyun Kendi Bacağından Asılır Lakin O Koyun Kokmaya Başlayınca Tüm Köy O Kokudan Muzdarip Olur.

Günümüzün Temel Sorunlarına Bakalım. Nasıl Bir Halde Olduğumuzu Kendimiz Takdir Edelim. Güven, Ahlak, Sadakat, Vs Ne Haldedir. Bunları Koca Koca Cümlelerle Anlatmaya Gerek Yoktur. Herkesin Kendi Takdirindedir. Ancak Görünen O Dur Ki, İnsanlığın Her Zerresine Hasretlik Duyulur. Çünkü Adem Başı Boş Bırakılmış, Özgürlük Adına Meydana Salınmıştır. Akıllı Hayvandan Öteye Geçilememiştir. Bu Yüzden Sıkıntılarımız Vardır. Adem: Edepsiz Yaşar Her Hali İle. Ve Bu Hal Devam Ederse Daha Da, Kötüye Gitmesi Zor Değildir.

Söylenmeye Gerek Yoktur. Çözümü Basittir. Ademin Tekrardan Şahsiyetine Kavuşması İçin Eğitim Ve Edeplenmesi Gerekir. Bunun İçin De, Tümden Bir Değişim Şarttır. Önce Kendimizin Ne Halde Olduğunu İDRAK Etmek, Edepsiz Aklımızı Bir Köşeye Çekmek Gerekir. Bunun Böyle Gitmeyeceğini Ona Anlatmak Gerekir. Yani Sonuç Olarak Önce Kavgamızı Kendimiz İle Vermemiz ve Bu Savaştan Galip Gelmemiz Önemlidir. Aksi Halde Sen, Ben, O Kavgası İle Hem Zaman Hem De, Edep Ziyan Olur. Vesselam. (KBÇ)

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.